U bent hier:

Kleurweergave in CRI

CRI is een van de termen die u tegenkomt bij de productspecificaties van onze Wifi led lampen. Wat het exact zegt leggen we uit in deze korte blog.

Deze blog gaat in op de kleurweergaveindex oftewel CRI (Color Rendering Index). Wat wordt ermee bedoeld? Wat betekent het praktisch?

CRI en de betekenis

De CRI is een index, oftewel een maat. Die maat zegt iets over hoe kleuren worden weergegeven door het licht van een bepaalde lamp, vergeleken met het licht van een referentielamp of referentielichtbron. De waarde van deze index kan variëren tussen de 0 en de 100. De waarde 100 wil dan zeggen dat het licht van een bepaalde lamp net zo goed de kleuren weergeeft als dat van een referentielamp of referentielichtbron. Afhankelijk van de kleurtemperatuur is deze referentielichtbron het zonlicht (kleurtemperatuur > 5000 K), of een 'zwarte straler' zoals een gloeilamp (kleurtemperatuur < 5000 K). 

Kleurweergave led lampen

Gelukkig kunnen we met een gerust hart stellen dat de hedendaagse LED verlichting een goede kleurweergave kent. LED verlichting stond voor enkele jaren geleden bekend om haar slechte kleurweergave. LED was er alleen in een witte kleur en de kleurweergave waarden waren erg slecht (CRI en Ra waarden).

Beoordeling CRI/Ra

Kleurweergave in CRI of Ra           

Beoordeling

90 - 100Uitstekende kleurweergave        
80 - 90Goede kleurweergave
60 - 80Matige Kleurweergave
< 60Slechte kleurweergave

De Milight led lampen vallen allemaal in de CRI klasse >80.