Nu besteld, morgen in huis
2 jaar garantie
Grote eigen voorraad
Gratis verzending vanaf € 20,- NL en BE
Klantbeoordeling 9.1
WifilampKoning
  • Bekijk alle verlichting
    • Led strips
      Led strips
      Complete led strip sets, losse strips en losse onderdelen. Uitgebreid assortiment.
    • Led profielen
      Led profielen
      Aluminium profielen voor led strips. Verkrijgbaar in lengtes van 1 t/m 4 meter.
    • Slimme verlichting
      Slimme verlichting
      LED lampen, spots en strips bedienen met de smartphone en tablet. Android en iPhone App.
    • Bouwlampen
      Bouwlampen
      Uitgebreid assortiment LED bouwlampen. Voor particulier en professional.
    • Solar tuinverlichting
      Solar tuinverlichting
      Nieuwste generatie LED buitenlampen op zonne-energie. Hoge kwaliteit solar verlichting.
    • SmarthomeKoning
      SmarthomeKoning
      Alles voor uw smart home. Eenvoudig te bedienen met één gratis app.
Daarom
WifilampKoning
Kelvin tabel
Kevin tabel
Product vergelijk
Mi light Zigbee
Klantbeoordelingen
van
Feedback Company

Kleurtemperatuur: Alles over lichtkleuren

Kleurtemperatuur is de kleur die een lichtbron uitstraalt, daarom wordt het ook wel lichtkleur genoemd. De kleurtemperatuur wordt aangeduid in Kelvin. Hoe hoger het getal, hoe koeler de kleur van het licht. Slimme verlichting met een extra warm witte kleurtemperatuur heeft bijvoorbeeld een lichtkleur tussen de 1700 en 2700 kelvin, terwijl koelwit een lichtkleur heeft van 4000 kelvin.

Wat is het verschil tussen warm en koud licht?

Het verschil tussen warm en koud licht zit hem voornamelijk in de functie waarvoor deze kleurtemperaturen gebruikt worden. Warm wit en extra warm wit worden meestal gebruikt in huiselijke sferen of winkels. Variërend tussen de 1700 en 3000 kelvin geven deze lichtkleuren een gele en/of oranje gloed. Dit zorgt voor een warme uitstraling en wordt veel gebruikt in ruimtes om sfeer te creëren. Om extra sfeer te creëren kunt u gebruik maken van slimme filament lampen. Deze lampen geven een extra warm witte lichtkleur met de look van een retro lamp.

Koud licht is de verzamelnaam voor koel wit en daglicht. Koud licht bevat meer blauwtinten wat zorgt voor een koelere uitstraling. Koud wit licht varieert tussen de 4000 (koel wit) en 6500 (daglicht) kelvin. Deze lichtkleuren worden veel gebruikt op werkvloeren en kantoren. Deze lichtkleur vindt u voornamelijk terug in slimme plafondverlichting of slimme tafellampen.

Welke kleurtemperatuur kan ik het beste kiezen?

Welke kleurtemperatuur u nodig heeft, hangt af van de functie van de verlichting. Kiest u voor functionele werkverlichting of gaat u liever voor warme sfeerverlichting? Als u weet welke functie de lamp gaat dienen kunt u gerichter kijken naar de lichtkleur.

Kiest u voor slimme lampen dan is het in veel gevallen mogelijk om de kleurtemperatuur van de lamp aan te passen. Zo kunt u één lamp voor verschillende toepassingen gebruiken. Ideaal als u overdag aan de eettafel werkt (functioneel licht) en in de avond met het gezin geniet van het diner (sfeerlicht).

Om u een duidelijk beeld te geven van de verschillende lichtkleuren en toepassingen hebben we een overzicht gemaakt van de meest gebruikte kleurtemperaturen.

De meest gebruikte kleurtemperaturen

Bij de keuze in kleurtemperatuur komt u over het algemeen de volgende lichtkleuren tegen.

6500 kelvin - daglicht

6500 kelvin staat gelijk aan natuurlijk daglicht. Deze lichtkleur vindt u vooral terug op plekken waar met precisie gewerkt wordt. Denk daarbij aan operatiekamers of behandelkamers bij uw tandarts of huisarts. Ook in magazijnen en parkeergarages is het een veelgebruikte lichtkleur.

4000 kelvin - koelwit

Koel wit, of 4000 kelvin, is de meest neutrale lichtkleur. Zijn frisse tint zorgt dat mensen gefocust en alert blijven. Koel wit vindt u vooral terug in kantoren, scholen en openbare ruimtes. Koel wit leent zich ook uitstekend voor showrooms omdat kleuren met deze lichtkleur het meest realistisch overkomen.

3000 kelvin - warm wit licht

Een wat sfeervollere lichtkleur is warm wit licht (3000 kelvin). Zijn traditionele gele gloed zorgt voor een verwelkomende en aangename sfeer. Deze lichtkleur ziet u vooral terug in algemene ruimtes zoals hotellobby’s, ontvangstruimtes en recepties of als sfeerverlichting in uw woonkamer.

2700 kelvin - Extra warm wit licht

2700 kelvin is een extra warm witte lichtkleur die vaak in huiselijke sfeer wordt gebruikt. Door het sfeerverhogende effect wordt deze lichtkleur ook veel in horeca en theaters gebruikt.

Wilt u nog meer sfeer creëren dan kunt u kiezen voor een filament lamp. Filament lampen hebben de looks van een traditionele gloeilamp en beschikken over extra warm wit licht. Zo heeft u een sfeerverhogende lamp die er ook nog eens goed uitziet.

Lichtkleur per ruimte

U weet nu meer over de verschillende kleurtemperaturen en welke lichtkleuren het meest gebruikt worden. Maar welke kleurtemperatuur heeft u nodig voor uw ruimte?

Woonkamer

De woonkamer is misschien wel de belangrijkste ruimte in huis. Hier ontvangt u vrienden en familie of trekt u zich terug om te ontspannen. Het is daarom belangrijk om de verlichting daarop af te stemmen. De functie van verlichting in deze ruimte is voornamelijk om de sfeer te verhogen. Om sfeer te creëren kiest u voor lampen die een warme uitstraling hebben. Extra warm wit licht (2700 kelvin) is hiervoor de perfecte lichtkleur. Wilt u meer controle over de sfeer in de woonkamer, dan kunt u kiezen voor dimbare lampen of slimme lampen. Zo past u eenvoudig de kleurtemperatuur of lichtintensiteit van de verlichting aan.

Kleurtemperatuur keuken

Keuken

De keuken kan meerdere functies hebben, zeker wanneer u een woonkeuken heeft. In de keuken wordt eten bereid (functioneel licht), maar er kan ook gegeten worden (sfeerverlichting). Voor de keuken raden wij een lichtkleur van 3000 kelvin aan. U heeft dan een mooie middenweg tussen functioneel en sfeer licht. Wilt u tijdens uw lunch of diner een warmere uitstraling, dan kunt u kiezen voor slimme lampen. U bent dan in staat om zelf de kleurtemperatuur en lichtopbrengst in te stellen. Zo creëert u binnen enkele seconden de gewenste sfeer.

Badkamer

De badkamer heeft vooral een functionele functie. Tijdens het scheren of het aanbrengen van make-up is het belangrijk goed te kunnen zien wat u doet. U kunt hierbij kiezen voor een warm witte kleurtemperatuur (3000K) of voor koel wit (4000K). Een combinatie van beide is ook een goede oplossing. Kies in dat geval voor warm wit (3000K) voor de algemene verlichting en voor koel wit (4000K) bij de spiegel. Als u deze los van elkaar schakelt, heeft u altijd de gewenste verlichting in uw badkamer.

Slaapkamer

De voornaamste functie van de slaapkamer is natuurlijk slapen. Tijdens het slapen heeft u geen verlichting nodig, maar het is wel handig tijdens het aankleden of het lezen van een boek. De slaapkamer zien wij dan ook als een plek om tot rust te komen. Hierbij is sfeerbepalende verlichting gewenst. Gewekt worden door felle verlichting is voor niemand prettig. De lichtkleuren extra warm wit (2700K) en warm wit (3000K) zijn daarom het beste te gebruiken in de slaapkamer. Ook hier raden wij aan om gebruik te maken van dimbare of slimme lampen. Zo heeft u altijd controle over de felheid en sfeer van uw verlichting. Daarnaast is het heel handig om vanuit uw bed de verlichting uit te kunnen zetten.

Studeerkamer / Kantoor

Bent u op zoek naar verlichting voor uw studeerkamer of kantoor dan zoekt u voornamelijk functioneel licht. Een kantoor of studeerkamer is over het algemeen een ruimte waar focus en alertheid belangrijk zijn. De lichtkleur koel wit (4000K) heeft een frisse uitstraling die zorgt dat u actief en alert blijft bij uw dagelijkse werkzaamheden. Het is raadzaam om te kiezen voor verlichting die naar beneden schijnt, zodat u geen lichthinder ervaart.

Natuurlijk speelt persoonlijke voorkeur een rol bij het verlichten van uw ruimte. De hierboven genoemde lichtkleuren zijn ter indicatie en kunnen naar smaak aangepast worden.

Gloeilampen vervangen, welke kleurtemperatuur?

Overstappen van gloeilampen naar ledverlichting heeft financiële voordelen voor uw energieverbruik. Maar er komt meer bij kijken dan simpelweg een ledlamp aanschaffen.

Een gloeilamp heeft een bepaalde uitstraling qua kleurtemperatuur die u graag wilt behouden. Het is daarom belangrijk om een ledlamp met dezelfde lichtkleur aan te schaffen. Op die manier zult u geen verschil in sfeer merken.

U kunt altijd kiezen voor slimme lampen. Deze zijn in staat om meerdere lichtkleuren weer te geven. Zo kunt u zelf de gewenste sfeer bepalen en deze aanpassen wanneer nodig. De meeste mensen die overstappen naar ledverlichting zijn in het bezit van traditionele gloei- of halogeenlampen. Deze gloeilampen hebben een kleurtemperatuur tussen de 2200 - 2700 kelvin.

Vervangt u een niet dimbare gloeilamp dan kunt u het beste kiezen voor een 2700K ledlamp. Deze ledlamp heeft dezelfde lichtkleur als uw huidige gloeilamp en daardoor zal de verandering minimale gevolgen hebben voor de sfeer in uw ruimte.

Kleurtemperatuur: De samenvatting

Kleurtemperatuur bepaalt de sfeer in uw ruimte. Bedenk vooraf welke functie de verlichting gaat dienen en bepaal aan de hand van die keuze de juiste lichtkleur.

Heeft u liever zelf de controle over de kleurtemperatuur in uw ruimte, maak dan gebruik van slimme lampen of slimme spots. Deze zijn geheel naar wens in te stellen via een afstandsbediening of app op uw smartphone. Zo beschikt u voor elke sfeer over de juiste lichtkleuren.

Uiteraard is kleurtemperatuur smaakgebonden en zijn bovenstaande richtlijnen puur ter indicatie. Koel wit licht kan komt ook prima tot zijn recht in een moderne en strakke inrichting en kan naast functioneel licht ook dienen als verlichting om de sfeer te verhogen.

Heeft u nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice. Zij voorzien u graag van het juiste advies voor uw ruimte.

+3173-7041103
Ma t/m vr van 9.00 tot 22.00 uur
Zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur
Zondag van 12.00 tot 17.00 uur